top of page

Gastroözofageal Reflü Hastalığı
Mide Fıtığı
Yemek yedikten sonra ortaya çıkan göğüs duvarındaki yanmalar (heartburn), yiyeceklerin ağıza geri gelmesi (regurjitasyon) Gastroözofageal Reflü hastalığının belirtisi olabilir. Benzer şikayetler mide fıtığı (hiatal herni) durumunda da ortaya çıkar. Bu iki terim çoğu zaman birbirinin yerine kullanılır fakat birbirinden tamamen farklı hastalık gruplarıdır.
-
Hiatal herni; diyafram ismi verilen ve akciğer ile karın boşluğunu birbirinden ayıran kas yapısını özofagusun geçerek mideye ulaştığı açıklığın genişlemesi yanında mideyi yerinde tutan bağların gevşemesi ile midenin bir bölümü karın içinden yukarı doğru kayarak göğüs boşluğuna geçmesidir. Mide girişindeki kapak mekanizması fonksiyon görmeyeceği için hastalarda yemekten sonra yemek borusunda yanma, ağıza acı su gelmesi veya midenin akciğerleri sıkıştırması nedeniyle nefes darlığı gibi şikayetler ortaya çıkar.
-
Gastroözofageal Reflü Hastalığında ise temel problem mide girişinde bulunan ve bir kapak görevi gören alanın fonksiyon görmemesidir. Normalde mide ile özofagus birleşim yerinin kalınlaşmış yapısı (alt özofagus sfinkteri), mide fundusu ile özofagusun belli bir açı ile (His açısı) birleşmesi, diyaframın sağ ve sol parçaları (kruslar), özofagus ile diyafram arasındaki bağlar mideye ulaşan gıdaların özofagusa geri kaçışını engeller. Ancak bu mekanizmalardaki bozukluklar gıda ve mide asitinin özofagusa geçerek yanma hissi oluşmasına neden olur. Bazı hastalarda reflü olan gıda akciğerlere kaçarak sık akciğer enfeksiyonlarına neden olabilir. Ayrıca tedavi almayan hastalarda asite dayanıklı olmayan özofagus mukozasında hasar meydana gelir. Vücut bu hasarlı alanı asite dayanıklı, mide mukozasına benzer hücrelerle doldurur. Ancak bu hücrelerde zamanla displastik (kanser öncüsü) değişiklikler ortaya çıkabilir.
Kesin tanı endoskopi, kontrastlı (ilaçlı) mide grafisi ve 24 saatlik pH monitorizasyonu ile konulur. Tanı konulan hastalarda ilk basamak tedaviye mide asitini azaltan ve reflüyü engelleyen ilaçlar ile başlanır. Mide fıtığı olan veya ilaç tedavisinden fayda görmeyen hastalarda cerrahi tedavi endikasyonu doğar. Cerrahi tedavide hiatal hernisi olan hastalarda fıtıklaşan mide karın içine çekilir, diaframdaki açıklık daraltırlır ve tekrar yukarı yer değiştirmesini engellemek için mide yemek borusu üzerine sarılır. Sadece gastroözofageal reflü hastalığı olanlarda ise midenin özofagus üstüne sarılması şeklinde bir işlem ile özofagus alt kapağı tekrar oluşturulur. Bu işlemlere genel olarak fundoplikasyon ismi verilir ve hastanın tetkiklerle elde edilen özelliklerine göre farklı fundoplikasyon teknikleri uygulanabilir.


bottom of page