top of page

Dışkılama güçlüğü ve nedenleri

DIŞKILAMA GÜÇLÜĞÜ

Dışkılama güçlüğüne neden olan bozukluklar iki ana başlık altında toplanabilir.

1. Yapısal bozukluklar: Rektosel, rektal prolapsus, intusepsiyon, pelvik kitleler ve tümörler

2. İşlevsel Bozukluklar: Dissinerji (Anismus), rektal hiposensitivite, Hirschprung, omurilik hasarı

Dışkılama güçlüğüne neden olan bozukluklar önceleri tek başına ortaya çıkar iken tanıda yaşanan gecikmeler diğer bozuklukların da tabloya eklenmesine neden olur.

Belirtiler

Genç yaşlarda gereksiz ıkınma ve dışkı tutma ile başlayan belirtiler yaşla birlikte kişinin hayat kalitesini düşürecek boyutlara ulaşır. Genel olarak hastalar, dışkılamada güçlük ve fazla ıkınma ihtiyacı, sert dışkılama, yetersiz boşalma, tıkanıklık hissi, tam boşalamama ve rahatlayamama, elle müdahale zorunluluğu gibi şikayetlerle başvururlar. Bazı hastalar her ortamda tuvalete gidemezler ve dışkılamayı uzun süre ertelemek zorunda kalırlar. Kadınlarda dışkılama sırasında vajende dolgunluk ve basınç hissinin oluştuğunu ifade ederler.

Tanı

Dışkılama güçlüğüne neden olan bozuklukların sayıca fazla olması nedeniyle tanı araçları da oldukça çeşitlidir. Hastanın hikayesi, karın ve anal bölge muayenesi ilk yapılması gereken tanı yöntemidir. Ardından parmakla yapılan muayene ile rektal intusepsiyon, hemoroid, rektosel gibi patolojiler tespit edilebilir. Rektoskopi obstrüktif defekasyon bozukluğunda yararı düşük olmasına rağmen yaşlı hastalarda malignite ekartasyonu için uygulanabilir. Anal bölge anatomisini değerlendirmek için MR defekagrafi, kas ve sinir fonkisyonlarını değerlendirmek amacıyla anal manometre ve anal EMG uygulanmalıdır. Ayrıca balon ekspulsiyon testi, kolon transit zamanı ölçümüne ihtiyaç duyulabilir. Çoğu zaman bu tetkiklerin bir veya birkaçı ile tanı koymak mümkün olabilmektedir.

Tedavi

Tedaviye başlamadan önce temel hedef doğru tanı koymak olmalıdır. Perianal bölgedeki anal fissürler, hemoroidler dışkılama güçlüğünün nedeni olabilir. Fakat hastaların bir çoğu görünen bu hastalıkların yanında görünmeyen rektosel, intusepsiyon gibi hastalıklara da sahiptir ve verilen tedavilerden fayda görmemişlerdir. Doğru tanı konulan hastalarda doğru yöntem ile oldukça başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür. Tedavi seçenekleri altta yatan bozukluğa göre doğru dışkılama, ıkınma ve nefes egzersizlerinden ameliyata kadar geniş bir yelpazede bu alanda uzman bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.

 
 
 

Comments


İletişim

Bilgi:       0 (551) 085 56 85

Randevu: 0 (332) 606 05 05

Whatsapp

Ulaşım

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi 

Akademi Mahallesi, Celal Bayar Cd. No:313, 42250 Selçuklu/Konya

  • Whatsapp
  • Instagram
  • Twitter

Bu sitede yer alan içeriklerin tamamı bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle hekim muayenesi yerine kullanılması tavsiye edilmez.

Prof. Dr. İlhan ECE Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli bir öğretim üyesidir. Bu kurum dışında çalışmamakta, yasal mevzuat dışında herhangi bir ücret talebinde bulunmamaktadır.

Tüm hakları saklıdır © 2022 | ilhanece.com

bottom of page